Ciasteczka bananowo-owsiane

Ciasteczka bananowo-owsiane

Ciasteczka są dobre na wszystko, a już zwłaszcza takie wegańskie. To najszybciej zrobione ciastka w moim życiu, doskonałe na robienie w tzw. międzyczasie. Wystarczą 3 skladniki: dojrzały banan (150g), płatki owsiane (60g) i siemię lniane (20g). Banana należy rozgnieść na papkę, dodać siemię i płatki i bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przekładać masę łyżką formując z niej kółka. Z tej ilości składników wyjdzie 9-10 ciastek o średnicy ok 6 cm. Ciastka piec w nagrzanym do 180° piekarniku przez 15-20 minut. Przed zdjęciem z blachy lepiej je wystudzić Przepis można urozmaicić, dodając do masy np. suszonych owoców.

Płatki owsiane oraz siemię lniane z upraw ekologicznych znajdziecie w naszym sklepie, zapraszamy po nie z własnymi pojemnikami

Przepis w nieco zmodyfikowanej wersji pochodzi z książki Bike & Cook wyd. Filo.

Agata