Falafel z sałatką z pietruszki

Falafel z sałatką z pietruszki

W dzisiejszy roślinny poniedziałek przepis na FALAFEL i SAŁATKĘ Z PIETRUSZKI (hummus opisywałam niedawno znajdziecie w naszym albumie "przepisy" lub na naszej stronie https://www.malowiele.pl/przepisy-1)
falafel z piekarnika:
Składniki:
- Sucha ciecierzyca (1 szklanka)
- natka pietruszki (1 pęczek)
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól
- mielona kolendra
- mielony kminek
- olej lub oliwa z oliwek (1/4 szklanki)
Falafel to pyszne i bardzo odżywcze jedzenie. Smakowite, chrupiące krążki z ciecierzycy nadadzą się na obiad ale też na przekąskę - mogą być przechowywane przez kilka dni w lodówce i są smaczne również na zimno. Zwykle falafel smaży się w głębokim tłuszczu, co jest o tyle niefajne, że
a) nieładnie pachnie w kuchni b) jest dużo sprzątania bo olej lubi pryskać c) jest kłopot z olejem po smażeniu (taki olej należy oddać do PSZOKa, w żadnym razie nie wolno go wylewać do kanalizacji, zatyka on bowiem rury).
Zdrowiej i prościej można przygotować falafel w piekarniku.
Zacznij dzień wcześniej. Wsyp ciecierzycę do garnka i zalej zimną wodą. Namocz ją przez noc. Następnego dnia odlej wodę z ciecierzycy, przepłucz ziarna. Odsącz wodę i przełóż ciecierzycę do dużej miski lub garnka (Uwaga: ciecierzycy na falafel się nie gotuje). Posiekaj natkę i cebulę, i dodaj je do odcedzonej ciecierzycy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp po 1 łyżeczce: soli, mielonej kolendry i mielonego kminku. Wymieszaj wszystko łyżką a następnie zmiel w maszynce do mielenia.
Włącz piekarnik na 200 C. Ze zmielonej masy formuj rękami nieduże, spłaszczone krążki i przekładaj je na talerz. Wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia i wylej na papier ćwierć szklanki oleju. Rozprowadź do po blasze i przełóż tam falafel. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 200 C przez 30 minut, w połowie czasu obracając falafel na drugą stronę.
Sałatka z natki.
Sałatka jest kwaśna i orzeźwiająca. Świetnie pasuje do hummusu i falafli. Jest też bardzo zdrowa. Natka jest bogata w witaminy A, C, K, żelazo i wapń.
Składniki:
- 2 pęczki natki pietruszki
- 150g pomidorków koktajlowych
- pół cebuli
- sok z połowy cytryny
- sól
- oliwa z oliwek
Natkę drobno posiekaj i przełóż do miski. Pomidorki pokrój na małe kawałki i dodaj do pietruszki. Cebulę drobno posiekaj. Jeśli nie lubisz ostrego smaku surowej cebuli, to przelej cebulę na sitku wrzątkiem z czajnika (to istotnie złagodzi jej smak). Posiekaną (i ewentualnie przelaną wrzątkiem) cebulę dodaj do miski. Dodaj sok z cytrynu i nieco oliwy, dopraw odrobiną soli. Wszystko dobrze wymieszaj.
przepisy pochodzą z głowy mojego męża i dzisiaj on je dla Was spisywał,
pozdrawiam Julia z Mało Wiele