Grecka Fava

Grecka Fava

Dzisiaj z okazji roślinnego poniedziałku - GRECKA FAVA - pasta do chleba!

Jak już wspominałam jestem w drodze do przechodzenia na weganizm i choć od dawna nie jem już mięsa oraz ograniczam coraz mocniej produkty odzwierzęce w swojej diecie, to dalej jednym z większych wyzwań są dla mnie to kanapki. Wiecznie poszukuję nowych past do chleba😊
Dzisiaj przetestowałam, dla mnie zupełnie nową pastę – grecką favę! Jest nieziemsko pyszna! Ma przyjemny słodkawy smak dzięki połączeniu zeszklonej cebuli i grochu.
Składniki:
-250 gram łuskanego grochu połówek
- 2 białe cebule (ja używałam zwykłych tylko przelałam posiekaną cebulę wrzątkiem na sitku, żeby nie była ostra)
- 2 łyżki syropu z agawy (ja miałam w domu syrop klonowy więc zamieniłam na klonowy)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sok z 1 cytryny (ja w końcu dodałam tylko z połowy)
- 2 liście laurowe
- 100 ml oliwy
- odrobinę oleju do smażenia
- sól do smaku
Dodatkowo (ja nie dodawałam): czarne oliwki i tymianek

Do przepisu trzeba przygotować się wcześniej – ponieważ trzeba namoczyć groch albo na noc albo na cały dzień. Ziarna grochu należy zalać z zapasem wody gdyż ją wypije.
Groch po namoczeniu dobrze jest przepłukać i znowu nalać trochę więcej wody ponad sam groch. Dodaj 2 liście laurowe i gotuj około 50 minut aż groch zmięknie. Przed końcem dodaj trochę soli. Po ugotowaniu odlej wodę.
Obraną cebulę należy obrać i posiekać, a następnie zeszklić na łyżce oleju, potem zmniejszyć gaz dodać syrop, ocet balsamiczny i karmelizować prze około 15 minut.
Do naczynia w którym będziesz miksować przełóż ugotowany groch (bez liści) i cebulę. Dodaj połowę ilości oliwy i połowę soku z cytryny oraz sól i zmiksuj, posmakuj, jeśli chcesz dodaj drugą połowę oliwy oraz soku z cytryny.

Smacznego życzę ja, Julia z Mało Wiele!

Przepis pochodzi z książki „A jak nie mięso to co?” napisanej przez Dorotę Jaworską (autorkę bloga Pureveg.pl) książka dostępna u nas w Mało Wiele 😉