Hummus od podstaw

Hummus od podstaw

W dzisiejszym roślinnym poniedziałku 🥬🥦🥒🍆🍅🍒🌽🧅🥕 piszemy o tym jak zrobić pyszny hummus od podstaw. To wcale nie jest takie trudne!
Wystarczy ciecierzyca, czosnek, cytryna, sezam, łyżka kuminu i dla smaku można dodać jeszcze oleju sezamowego.

W Mało Wiele dostaniecie na wagę ciecierzycę, sezam oraz kumin.

➡Pierwszym krokiem jest zalanie suchej ciecierzycy poprzedniego dnia wodą, tak żeby odstała jakieś 8 godzin. Następnie wodę należy wylać i nalać nowej ale nie za dużo (ciecierzyca dwukrotnie zwiększa swoją objętość więc tak na oko można nalać odpowiedniej ilości wody). Ja dodaję łyżeczkę sody oczyszczonej, skraca to gotowanie ciecierzycy do godziny. W przepisie z którego korzystam potrzebne jest 400 gram ugotowanej ciecierzycy, więc ja zalewam 200 gram suchej ciecierzycy (wtedy wychodzi mi około 500 gram ugotowanej i nadwyżkę zawsze zjadam na zasadzie przegryzki).

➡Drugim krokiem jest Tahina (czyli sezamowa baza hummusu):
Wystarczy bardzo delikatnie podprażyć sezam na patelni, a potem wrzucić go do blendera i zmielić (ewentualnie w czasie mielenia dodać łyżkę lub dwie niegorzkiego oleju) Uwaga jeśli za długo będziecie trzymać sezam na patelni to tahina stanie się gorzka, wystarczą dosłownie trzy minuty na rozgrzanej patelni. Robię tahinę na podstawie przepisu Marty Dymek:
https://www.jadlonomia.com/przepisy/domowa-tahina/

➡Teraz przechodzimy do robienia samego hummusu, ponieważ nie wprowadzałam żadnych zmian w przepisie z kwestii smaku (oprócz gotowania ciecierzycy, zamiast kupowania puszkowej – ponieważ taka gotowana ciecierzyca jest zdrowsza - ma więcej wartości odżywczych) i uważam ten przepis za najlepszy to po prostu odsyłam Wam do strony na hummusowy przepis. ww.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ciecierzyca/hummus/przepis.html
Smacznego życzy, Julia z Mało Wiele!

W ramach roślinnego poniedziałku namawiamy Was do ograniczania mięsa w diecie.
To nie tylko dobre dla klimatu 🌎 (produkcja mięsa to duże emisje gazów cieplarnianych), ale też zdrowe (mięso szczególnie produkowane w masowy sposób wcale nie jest zdrowe dla człowieka, szczególnie spożywane w dużych ilościach). Dla wielu też istotny jest aspekt etyczny. 🐓🐑🐏🐇🐄🐖🐴
#roślinnyponiedziałek #roślinniejemy #róslinnie #wegańskiponiedziałek #przepisy #przepisywegańskie #wegańskie #wegan #hummus #tahini #pyszne #zdrowe #zdrowejedzenie #ciecierzyca #sezam #zróbtosam
🥬🥦🥒🍆🍅🍒🌽🧅🧄🥕