Kasza manna na mleku orzechowym

Kasza manna na mleku orzechowym

Dzisiaj przepis na prostą kaszę mannę na mleku orzechowym.

Składniki: szklanka orzechów włoskich oraz kasza manna pszenna, do tego proponuję suszoną żurawinę, syrop z malin (nasz syrop z malin słodzony sokiem z jabłek jest przepyszny!) oraz orzechy włoskie do posypania kaszy. Wszystkie składniki dostaniecie u nas w Mało Wiele!

Jak zrobić?
Zalać szklankę orzechów małą ilością wody na noc. Rano wylać wodę. Mokre orzechy zalać w blenderze w proporcji 1 szklanka orzechów włoskich na 3 szklanki wody. Zmiksować, uzyskane mleko przelać przez sitko (pulpy nie wyrzucaj! - możesz zrobić z niej ciasteczka albo zjeść jako pastę na kanapkę np. z suszonymi pomidorami). Takie mleko idealnie nadaję się do kaszy mannej. Ja do tej ilości wsypałam siedem łyżek stołowych kaszy, ale nie wsypuj wszystkiego naraz - najlepiej dosypywać systematycznie gotując i mieszając, tak żebyś uzyskał/a idealną dla siebie gęstość i żeby nie potworzyły się grudki. Mi z tych proporcji wyszły 3 średnie porcje.

Smacznego życzy Julia z Mało Wiele