Kulki mocy

Kulki mocy

Dziś w ramach Roślinnego Poniedziałku przedstawiamy przepis na kulki mocy! Będą świetną przekąską na długie spacery, treningi sportowe czy po prostu bez okazji Wszystkie potrzebne składniki dostaniecie na wagę w Mało Wiele.

Składniki:
2 szklanki daktyli bez pestek (200g)
2 łyżki migdałów* (30g)
2 łyżki pestek z dyni (20g)
2 łyżki rodzynek (30g)
2-3 łyżki mielonego karobu (20-30g)
½ szklanki pszenicy ekspandowanej (15g)
4-5 łyżek płatków owsianych** (40-50g)
Woda
Sezam
Szczypta soli

Jak zrobić?
Daktyle namocz w wodzie przez 10-20 minut (aż zmiękną). W tym czasie zblenduj (blenderem ręcznym, robotem kuchennym) razem migdały, pestki dyni, karob, pszenicę i płatki owsiane, tak aby były drobno posiekane i dobrze wymieszane. Wylej wodę z daktyli. Namoczone daktyle i rodzynki połącz ze zblendowanymi wcześniej suchymi składnikami i zblenduj na jednolitą masę.
Powstałą masę podziel na 16 części i z każdej części uformuj w dłoniach kulkę. Kulki można obtoczyć w sezamie
Z masy może uformować również batoniki, w tym celu podziel masę na 8 części i uformuj z każdej batonik
Tak przygotowane przysmaki włóż do szczelnie zamykanego pudełka lub owiń w woskowijkę i włóż na noc do lodówki, następnego dnia rano będą gotowe.

Smacznego

Agata z Mało Wiele