Pyszny chleb z żurawiną

Pyszny chleb z żurawiną

Dzisiaj mój ulubiony przepis na chleb.

Miało być coś bardziej wegańskiego (chleb z natury jest wegański, więc nie jest to nic dodatkowo zachęcającego do mniejszego spożycia produktów odzwierzęcych, choć lepiej zjeść kanapkę z hummusem niż parówkę ;)) Dzisiaj testowałam dla Was nowy przepis obiadowy i coś chyba pokręciłam w proporcjach bo wyszło smaczne, ale forma pozostawia sporo do życzenia 🙂 Za jakiś czas podejmę drugą próbę, a dziś będzie za to o pysznym chlebie!

Potrzebne składniki:
1 czubata łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżczka soli
400 gram mąki pszennej lub chlebowej (ja zwykle używam chlebowej)
100 gram orzechów włoskich
50 gram suszonej żurawiny najlepiej słodzonej sokiem jabłkowym (jest mniej słodka)
50 gram suszonych fig (zamiast fig można dać dwa razy więcej żurawiny przy czym jak dajemy zwykłą a nie słodzoną jabłkiem to zmniejszyłabym jej ilość bo wyjdzie mocno słodki chleb)
350 gram wody

Na wagę w Mało Wiele dostaniecie: drożdże instant, mąkę pszenną lub chlebową, orzechy włoskie, żurawinę słodzoną jabłkiem, suszone figi.

➡️W 3 łyżkach wody rozpuść cukier, a następnie drożdże.
Posiekaj orzechy włoskie, żurawinę i figi (nie na bardzo drobne).
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, żurawinę, figi i orzechy. Następnie wlej wodę i ponownie wymieszaj.
Przykryj całość szmatką, nie stawiaj w przeciągu czy przy otwartym oknie i zostaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
➡️Jeszcze przed upływem 2 godzin uruchom piekarnik, żeby się nagrzał do 250 stopni (mój piekarnik nagrzewa się jakiś 20 minut dlatego ja po godzinie i 40 minutach od odstawienia ciasta uruchamiam już piekarnik z garnkiem). Do jeszcze zimnego piekarnia wsadź żaroodporny garnek bez przykrycia. Jak piekarnik się nagrzeje, a twoje ciasto odstoi 2 godziny, to zamieszaj ciasto i przełóż do tego gorącego naczynia (uwaga naczynie musi być nagrzane inaczej chleb się nie uda - raz popełniłam ten błąd ;)).
➡️Następnie wstaw garnek z przykrywką do piekarnika na 30 minut, po 30 minutach zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 10 minut pod przykryciem.
➡️Po tych 40 minutach pieczenia chleb powinien być gotowy! Poczekaj aż ostygnie i ...
przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, choć odrobinę go zmieniłam 😉 :
https://www.kwestiasmaku.com/.../chleb-z-orzechami...

smacznego,
życzy Julia z Mało Wiele

#roślinnyponiedziałek #roślinniejemy #róslinnie #wegańskiponiedziałek #przepisy #przepisywegańskie #wegańskie #wegan
#chleb #chlebdrożdżowy #drożdże #mąkachlebowa #mąkapszenna #żurawina #orzechywłoskie #szuszonefigi #pycha #smacznie #domowo