Zakwas żytni na chleb

Zakwas żytni na chleb

Zaczęłam dzisiaj tworzyć od podstaw zakwas żytni na chleb. Hodowanie zakwasu zawsze wydawało mi się czymś strasznie skomplikowanym i trochę magicznym. Niedawno dowiedziałam się, że polski zakwas żytni jest eksportowany nawet do USA!

Okazuje się jednak, że zrobienie własnego zakwasu wcale nie jest takie trudne wystarczy 30g mąki żytniej typ 720, 60 g przegotowanej wody wystudzonej do temp. 30°, drewniana łyżka i wyparzony słoik.

Mąkę należy dokładnie wymieszać w słoiku z wodą, później wszystko przykryć ręcznikiem papierowym (polecam taki z recyklingu tetrapaków, który jest u nas dostępny ) lub bawełnianą szmatką i postawić słoik z mieszanką w ciepłym miejscu. Przez następne 7 dni trzeba zakwas dokarmiać: przez pierwsze 2 dni dodając 60g wody i 30g mąki, a przez kolejne 5 dni 50g wody i 50g mąki. Po każdym karmieniu najlepiej wstawić zakwas na noc do nagrzanego i wyłączonego (!) do 30° piekarnika, tam będzie miał idealne warunki do fermentacji

Ale po co aż tyle zachodu? Chleb pieczony na zakwasie, poza tym że lepiej smakuje, zawiera dużo więcej składników odżywczych niż chleb pszenny, wzbogaca naszą florę bakteryjną i wspomaga trawienie

Opowiem Wam więcej o mąkach, zakwasie i chlebach już niedługo!

Agata

przepis: menudorotki