Zupa brukselkowa

Zupa brukselkowa

Składniki na zupę:
2 marchewki, 1 dużo cebula, 3 średnie ziemniaki, 300 gram brukselki, 2-3 łyżki stołowe suszonych warzyw, ja dolewam do tego 1,25 litra wody ze sporą łyżeczką soli, ale jeśli chcecie intensywniejszego smaku możecie dodać bulionu zamiast wody.

Na zwykłej oliwie z oliwek podsmażam dużą cebulę posiekaną w kostkę, po chwili dodaję do niej pokrojoną marchewkę.
Po jakiś 5 minutach smażenia dolewam całej wody zagotowanej w czajniku i w międzyczasie obieram i kroję w kostkę ziemniaki, wrzucam żeby się już gotowały. Myję, przeglądam i dorzucam brukselkę. Gotuję całość jakieś 20 minut od czasu zagotowania zupy po dorzuceniu ziemniaków, tak żeby mieć pewność, że się ugotowały.

Oryginalny przepis znajdziecie na www.kwestiasmaku.com
Niestety był niewegański, więc go sobie przerobiłam tak żeby był

Smacznego!

Julia z Mało Wiele